FÖRFATTAREN

”Hon skriver fram orten med värme och humor”
Om inte de här böckerna kan få ungdomar att börja läsa, då kan inget göra det.
Melody Farshin, Stockholm stads Kulturstipendiat
Melody Farshins litterära språk är rappt och spännande. Skildringen av huvudkaraktärerna inifrån är träffsäker och läsaren kommer de ungas liv så nära i de skarpa detaljerna. Med humor och allvar beskriver hon utmaningar, drömmar och rädslor utan att moralisera eller lägga till rätta.

Ståupp-komikern, krönikören och förortskämpen Melody Farshin har skrivit en brännande aktuell ungdomsbok om tvillingarna Aicha och Ali.

Med klockren jargong och tydligt inifrånperspektiv skildrar hon två gymnasieungdomars liv i en miljonprogramsförort där allt fler unga kämpar med påtryckningar från både samhället och den egna självbilden.

 

Författarsamtal / Boksamtal
Melody kommer gärna ut till er arbetsplats/skola/event och pratar om sin bok: Mizeria.

Hur kom det sig att hon skrev den?

 

Mizeria till pjäs: premiär 7 mars 2020: Kulturhuset Stadsteatern, Husby

Melody Farshin är stand up-komiker och utkom 2018 med debutboken Mizeria. Med ett inifrånperspektiv skildrar hon en sällan representerad vardag i ett miljonprogramsområde någonstans i Sverige. Nu sätts Mizeria för första gången upp på scen, i egen dramatisering, specialskriven för Kulturhuset Stadsteatern. För regin står debuterande regissören Astrid Kakuli.

Tvillingarna Aicha och Ali är födda på samma dag, i samma familj och bär båda sin postkod som en flagga. Ända tills de blev tonåringar var de en sammansatt tornado av kaos, ett team som höll varandra om ryggen. Nu är Aichas dörr alltid stängd. Alis också. På varsitt håll kämpar de med att hitta sin väg mellan pipashögar, tvättider, telefonförsäljarjobb, skola, Guccibecknarväskor, snapstories, kärlek, vänner – och sorg. De senaste åren har det blivit fler begravningar än studentmottagningar i området där de bor. Och till slut drabbas de båda på mycket nära håll.

 

BÖCKER AV MELODY FARSHIN

100K

Med Mizeria skrev Melody Farshin in något nytt i ungdomslitteraturen – en förortsskildring med klockrent gehör och starkt inifrånperspektiv. Många läsare vittnade om att det var första gången de kände igen sig i en bok. Såväl Mizeria som uppföljaren Lowkey blev älskad och hyllad av både läsare som kritiker, och Mizeria spelades även som pjäs på Stadsteatern.

Med uppföljaren Lowkey kallades hon ”en svensk Elena Ferrante.” 100k är den hett efterlängtade avslutande delen i trilogin. Förutom tvillingarna Aicha och Ali och deras familj och närmaste vänner får vi här även lära känna den unga Dollar, en retad spelnörd som går emot sitt samvete för social status och 100k.

Melody Farshin kliver rakt in i en av samtidens mest brännande frågor, men aldrig utan humor och igenkänning.

LOWKEY

Utgivningsdag: 2021-01-11

Hysteriskt rolig, språkligt glädjepiller, djupt sorglig, en exakt känsla för uttryck och stämning, – det är några av lovorden som haglade över Melody Farshins debutroman Mizeria. Nu kommer den fristående tvåan.
Med en inblick i den allt för sällan representerade vanliga vardagen i miljonprogrammen följer vi tvillingarna Ali och Aicha genom deras separata mizeria. Huvudkaraktärerna tar med oss till familjen, vännerna, centrum, förväntningarna och de djupaste tankarna som uppstår när ingen annan hör.
Hur förändrar man bilden av sig själv när alla på förhand tycks ha bestämt sig för vem – och vad – man är? Melody Farshin väjer inte för svåra frågor när hon med exakt gehör skildrar en grupp unga som alltför sällan får känna igen sig i den svenska skönlitteraturen.

KÖP BOKEN HÄR  

 

OM LOWKEY

”I Farshins bok är språket där, som en platsskapare, en gränsdragare, en frihetsakt.”

”Det är oerhört skickligt gjort, språket glöder av kärlek till sitt eget sound. Det var länge sedan jag hade så roligt i ett språks sällskap.”

”Det skrivs en svensk Neapelkvartett i realtid här. Jag väntar redan på nästa del.”

/Dan Hallemar, Expressen 

”Melody Farshin har hittat en form som passar den målgrupp hon vänder sig till när hon ger ut sina böcker. Dialogerna är fartfyllda och metaforerna är relaterbara. Styrkan ligger fortfarande i hennes humor.”

”Med Lowkey har Farshin återigen lyckats sätta ljuset på de berättelser som ofta hamnar i medieskuggan. ”

/Rashid Musa, Nyhetsbyrån Järva

”Som hon själv påpekar i en TV-intervju från 2020, finns i dagens Sverige en hel generation unga utomeuropeiska rötter som knappt finns representerade i samtidslitteraturen. Det är därför extra glädje att Farshin fortsätter sin karriär som ungdomsboksförfattare. ” 
/Lydia Wistisen, DN 

Hur går snacket?

MIZERIA

Ståupp-komikern och förortskämpen Melody Farshin har skrivit en brännande aktuell ungdomsbok om tvillingarna Aicha och Ali. Med klockren jargong och tydligt inifrånperspektiv skildrar hon två gymnasieungdomars liv i en miljonprogramsförort där allt fler unga stryker med i ouppklarade dödskjutningar.
Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser tvillingarnas liv och förutsättningar SÅ olika ut. Något de har gemensamt är den orubbliga fasaden som de håller upp för varandra och för sina oroliga föräldrar.
Aicha genomlider en djup depression. Hon som alltid varit den stadiga pelaren förändras när hon får uppleva något traumatiskt som lämnar henne med obesvarade gåtor och en rubbad självbild.
Samtidigt kämpar Ali för att prestera på topp med betygen och sporten och att dessutom hinna se efter sin familj. Men på senare tid har det blivit allt fler begravningar, fler än studentmottagningar. Vänner försvinner och till slut drabbar det honom på mycket nära håll.
Med korta kapitel och mycket dialog och slang är det här en bok som kommer att träffa rakt i hjärtat även på en målgrupp som sällan läser ungdomsböcker.

KONTAKT/BOKA MELODY

FÖR PRESSFRÅGOR

Kontakta Melody

©MELODY FARSHIN | WEBPROD BLOMILL